Bahan A
3 biji telur
1 cawan gula kastor
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan air panas
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 cawan serbuk koko
1 sudu besar nescafe
Bahan B
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
(semua bahan B digaul rata dan diayak)
cara-cara
1. pukul telur dan gula hingga kembang
2. masukkan minyak dan susu pekat , kacau rata
3.masukkan serbuk koko , nescafe, esen vanilla dan air panas. kalau hingga sebati
4.masukkan bahan B sedikit -sedikit.
5. masukkan dalam loyang dan bakar pada suhu 175 darjah celcius hingga masak (1 jam lebih kurang)
topping
chocolate bar
serbuk koko
susu pekat
air
tepung jagung
marjerin
campurkan semua dan masak secara double boil hingga pekat.masukkan marjerin last sekali
Lagi resepi (dapat dari internet)
Resepi Asal: Chef Zubaidah
By: Alongroz@myresipi.com
Olahan:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Bahan-bahan:
* 100g Serbuk Koko*
* 200g Gula pasir*
* 1 tin Susu sejat*
* 200g Minyak Masak Sayuran*
* 250g Susu Pekat*
* 4 biji Telur - pukul sehingga berbuih
* 150g Tepung Gandum >hasue guna tepung hong kong
* 1 st Soda Bikarbonat
* 1st Baking Powder
Cara-cara
1. Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api perlahan sehingga licin dan gula cair sepenuhnya. Tak payah sampai menggelegak.
2. Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn hand whisk. Gaulkan bhn2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati sambil terus dikacau dengan hand whisk.
3. Masukkan ke dlm tin yg di lapik & minyakkan. Bakar selama 40-45 minit bergantung pada jenis oven-kek ini juga boleh dikukus
4. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing atau ganache.
Penyediaan chocolate ganache:
Bahan2:
- 150g coklat masakan
- 65ml whipping cream
- 1 sudu teh mentega
- Gunakan kaedah double boiler,cairkan coklat. Kacau sehingga benar2 cair. Tambahkan whipping cream dan mentega. Padamkan api.
- Sejukkan seketika,(bila sejuk sedikit ganache akan sedikit memekat) barulah dituangkan di atas kek coklat yang sudah disejukkan sepenuhnya.
No comments:
Post a Comment